Як врятувати залиті рослини на балконі?

Спочатку ви повинні переконатися, що рослини дійсно залиті. У цьому немає нічого складного - перевірте грунт. Якщо він мокрий наскрізь, то можете бути впевнені, що хтось це зробив тільки з добрих спонукань. Погано впливає на життя балконних рослин і постійне перебування води в піддоні або кашпо. У свою чергу, якщо листя вже пожовкло, тоді ще не пізно вжити термінових заходів.

Насамперед необхідно витягнути рослину з води. Це означає: приберіть кашпо, щоб зайва вода, що скупчилася в землі, могла вільно витікати. Ваші подальші дії залежать від стану відповідного рослини. Якщо ви невпевнені, то краще повністю замініть мокру землю свіжої та сухої грунтовою сумішшю. Так як коріння рослини вже досить наситилися вологою, полив після пересадки абсолютно недоречний. У наступні дні поспостерігайте, як поводиться рослина після пересадки.

Жовте листя, яке з часом в'яне, слід просто видалити. Під час пересадки зверніть увагу також і на коріння рослини. При тривалому і надмірному зволоженні грунту корені можуть загнивати. Гнилі видно відразу - вони розшаровуються, якщо схопити корінець двома пальцями і потягнути, з нього сповзає шкурка - вона коричнева або темно-сіра, під нею залишається пучок судин схожий на дріт, жорсткий стержень. Виявивши гниле коріння, потрібно їх зрізати до здорової тканини. Місця зрізів бажано присипати деревним або активованим вугіллям.

Щоб не потрапити у скрутне становище, коли балконні рослини на свою частку отримали занадто багато води, ми підготували для вас кілька слушних порад:

  1. Квіткові горщики обов'язково повинні бути з дренажними отворами з тим, щоб зайва вода могла спокійно витікати.
  2. Відрегулюйте режим поливу балконних рослин. У цьому питанні немає готового рецепту на всі випадки життя, так як у кожної рослини свої вимоги до водного режиму, тому непогано було б заздалегідь ознайомитися з такими вимогами. Візьміть до уваги, що частота поливу залежить від місця розташування рослини, температури повітря, розмірів і виду квіткової посуду, грунтової суміші або субстрату і не в останню чергу від зростання самої рослини. Чим тепліше і сонячніше, тим більше води потрібно рослині.
  3. Деякі квітникарі, боячись залити свої рослини, застосовують метод поливу знизу, наливаючи воду в піддон. Але потрібно при цьому стежити за тим, щоб вони не знаходилися у воді довше, ніж 30 хвилин. Так рослини зможуть взяти стільки води, скільки може увібрати їх коріння. Воду, що залишилась в піддоні завжди потрібно виливати.
  4. Деякі рослини, які не люблять, щоб вода потрапляла на їх листя, поливають методом занурення. Для цього потрібно занурити горщик у таз з водою до верхнього краю, але без затікання рідини через край і залишити так до тих пір, поки грунт не просочиться вологою і на поверхні води перестануть з'являтися бульбашки повітря. Після цього, горщик ставлять в піддон або на решітку, даючи надлишкам води повністю стекти.
  5. Щоб уникнути заливу рослин, під час їх посадки не забудьте на дно горщика влаштувати дренажний шар з крупного керамзиту, гальки або битої цегли, на який насипте шар грунту. Саме дренаж допомагає уникнути застою води і покращує циркуляцію повітря.